Petržel list řez. (Petroselini folium cs.')
Sušená petržel tvoří hlavní součást nádivek, polévek, vaječných jídel, salátů a těstovin. Přidat lze do mletých mas, na ryby či do marinád na grilování.
Hlavní účinnou látkou jsou silice, které působí zejména jako diuretikum (tj. látka podporující močení). Silice má i silný dezinfekční účinek. Používá se proto často jako složka diuretických a urologických čajů k léčbě zánětů močového ústrojí. Mimo močopudného působení je významný i vliv na zažívání a podporu chuti k jídlu.
Upozornění
Vysoké dávky petržele mohou vyvolat stahy dělohy. Ve větších dávkách není proto rostlina vhodná zejména pro těhotné ženy.
Jaké je nejčastější využití
Nálev ze sušené byliny se užívá nejčastěji v močopudných diuretických čajových směsích k léčbě zánětů močového ústrojí. Doporučená dávka je zápar připravený z jednoho gramu semen nebo čtyř čajových lžiček na šálek vody. V menším množství podporuje nálev ze sušené petržele trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Nálev připravený z kořene má slabší účinek než nálev ze semen.
Nálev je možné použít i zevně. Může posloužit jako účinný odpuzovač hmyzu. Při píchnutí hmyzem je výhodné desinfekční působení listů. Doporučuje se několikrát denně potřít pupen čerstvým listem.