Čekanka (Cichorii radix cs.) kořen řezaný
Jedná se o sušený, řezaný kořen čekanky obecné (Cichorium intybus L.).
Kořen čekanky obsahuje zejména látky ze skupiny sacharidů, zejména inulin,
zásobní rostlinný polysacharid a fruktooligosacharidy, seskviterpenické laktony,
polyfenolické sloučeniny, vitaminy, minerály, manitou a latex.
Čekanka je využívána převážně k podpoře látkové výměny, funkce jater a tvorby žluči, podporu práce srdce a trávení.
Hořčiny působí především u trávicích potíží spočívajících v nedostatečné tvorbě kyselých žaludečních šťáv a žluče. V trávicím traktu navíc působí protizánětlivě.
Kořen čekanky patří mezi tradiční byliny používané na podporu funkce a detoxikace jater.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář